Yeni bir staj günü daha.
Bir “iş” yapabilme umuduyla gittim yine işe. Bir yarım saat bir saat kadar oturdum yine. 3 gündür gözüme takılan “PLC Eğitim Seti”ni şefe(Müh. Niyazi Bey) sormaya gittim. PLC, açık yazarsak Programmable Logic Controller, mantıksal tasarım dersinde gördüğümüz devrelerin programlanabilir olanı demek. EE142 dersinin son konularındandu bu konu Sevinç Hoca fotokopi olarak vermişti. EEPROM falan filan vardı hatırladığım. Morris Mano’nun kitabını biraz kurcalayıp hatırlayayım bari.
Şef biraz bir şeyler anlattı. İşte girişleri çıkışları falan belirliyorsun, ona göre programlıyorsun. Dediğine göre çok önemli bir konuymuş ve değerliymiş. Fazla bilen/kullanan olmadığı için de bunu bilenler de değerliymiş.
Bir süre sonra Taner Abi seslendi. Dünden kalan işlere devam edelim dedi, fırsatı değerlendirdim ben de. Panonun birisinin kablolarını bağladım. Köprülerini falan yaptım. Yavaş yavaş geliyoruz asıl merak ettiğim konuya programlamaya.
Bizim yaptığımız kısım, bir freze, bir robot, bir fırın bir de ne işe yaradığını tam olarak anlayamadığım bir makina var. Fırından çıkan kasnakları sensörler takip ediyor. Kasnak bandının sonundaki sensör işaret verdiğinde robot (Fanuc S-420) kasnağı makinaya veriyor. Makina işlenen kasnak bittiğinde başka bir sensörle robota haber gidiyor ve robot da kasnağı alıp freze makinasına koyuyor. Freze makinasını üstündeki sensörlerden gelen verilere göre robot ya bekliyor ya da yeni bir kasnak koyuyor üstüne. Frezeden çıkan kasnak, bantlara koyuluyor ve başka bir makinaya gitmek üzere diziliyor. Kasnakların nerede oldukları yine sensörlerle takip ediliyor. Diğer makinaya gitmesi için de yine başka bir robot var. Yine aynı işlemler falan filan… Program bu işlemlere göre yazılıyor işte.
Bugün dünkü kadar yoğun olmasa da yine iş yaptım ve artık çabuk zaman geçiyor. Paydos vakti çabuk geliyor 🙂 Hatta bugün programlamaya geçemedik. Neyse yarına artık…